Total Pageviews

Pay Pal Donation




Please consider a donation if you feel the blog has helped you. A $5 donation will help me pay for the blog artwork, guest writers, etc. $5 has been donated for October, and $75 was sent to the Hurricane Harvey victims in September. I am very honored and grateful. Dr Rich Blake

Followers

Dr Blake's Book

Translate

Saturday, December 24, 2016

Final Examination Questions from Sports Medicine Classes

  1.   Which of the following treatment modalities is not part of a podiatric sports medicine practice?
  • A) stretching exercises
  • B) Graston massage
  • C) strengthening exercises
  • D) anti-inflammatory treatments
  • E) shoe recommendations
Answer: B

       2.   Which of the below is not part of the phases of rehabilitation?
  • A) Re-Stretching Phase
  • B) Immobilization Phase
  • C) Return to Activity Phase
  • D) Re-Strengthening Phase
Answer: A

        3.   What pain level is considered part of a good healing environment if maintained?
  • A) 0-2
  • B) 3-5
  • C) 6-8
  • D) 3-8
Answer: A

        4.   Which of the following is not one of the categories of the 3 types of pain?
  • A) neuropathic
  • B) inflammatory
  • C) implied
  • D) mechanical
Answer: C

        5.    The weakest link in the chain concept can explain why over pronation can cause knee pain                  and many other conditions. When looking for the cause of an overuse injury, Dr Blake                          recommends finding how many causes?
  • A) one
  • B) three
  • C) five
  • D) seven
Answer: B

        6.   Golden Rules are what you live and practice by. Typically they are unbreakable. Which one                 of these is not a Golden Rule for the podiatry profession?
  • A) Stretching should never be done with pain.
  • B) Good arch support is crucial in managing posterior tibial tendinitis.
  • C) Bunion surgery should always leave the patient with some Hallux Varus.
  • D) When treating a patient in an unfamiliar sport, it is important to learn the mechanics of that        sport.
Answer: C

        7.   When treating an acute injury, which letter is not part of the normal nmeumonic?
  • A) I
  • B) S
  • C) P
  • D) C
Answer: B

        8.   When examining a ligament sprain, which degree is determined when ecchymosis is seen, and joint mobility is excessive in at least one direction?
  • A) 1st
  • B) 2nd
  • C) 3rd
  • D) 4th
Answer: C

         9.   When we make a diagnosis of an overuse injury, the Law of Parsimony tends to at least                         point to one of the causes. Which of the following is not a Law of Parsimony?
  • A) Achilles Tendinitis----loose achilles tendons
  • B) Morton's Neuroma----tight fitting shoes
  • C) Plantar Fasciitis----over pronation
  • D) Peroneal Tendinitis----over supination
Answer: A

       10.   Humans naturally make Vitamin D3. What is the lab test for this?
  • A) 22-alkyvitamin D\
  • B) 25-hydroxyvitamin D
  • C) 27-acetylvitamin D\
  • D) 3-alphavitamin D
Answer: B

       11.   What sport sees the most cases of Ilio-Tibial Band Syndrome?
  • A) Biking
  • B) Hiking
  • C) Alpine Skiing
  • D) Running
  • E) Boxing
Answer: D

       12.   In what ankle position do you strengthen the peroneus longus?
  • A) Dorsiflexion Inversion
  • B) Dorsiflexion Eversion
  • C) Plantarflexion Inversion
  • D) Plantarflexion Eversion
  • E) Plantarflexion Extension
Answer: B

       13.   Which one is not a primary treatment for plantar fasciitis?
  • A) Arch Support
  • B) Strengthening
  • C) Stretching
  • D) Anti-Inflammatory
Answer: B

       14.   Which is not a type of shin splint?
  • A) Anterior
  • B) Deep Anterior
  • C) Lateral
  • D) Deep Posterior
Answer: B

       15.   What is the normal pressure in a leg compartment at rest?
  • A) 0-4 mm Hg
  • B) 10-15 mm Hg
  • C) 30-40 mm Hg
  • D) 40-44 mm Hg
Answer: A

       16.   What is the weakest of the knee muscles?
  • A) Vastus Lateralis
  • B) Vastus Intermedius
  • C) Rectus Femoris
  • D) Vastus Medialis
Answer: D

       17.   In terms of managing heel pain, which statement is false?
  • A) Night splints for plantar fasciits are typically very useful.
  • B) Orthotic design for heel pain is to shift weight into the arch.
  • C) Stretching of the plantar fascia is typically better by counting to 30 versus taking 5 deep breaths.
  • D) All heel stretches should be done with the heel on the ground. 
Answer: C

       18.   The name of the tape method to limit big toe joint motion is?
  • A) Budin
  • B) Spica
  • C) McConnell
  • D) Dye
Answer: B

      19.   What condition is not related to excessive supination?
  • A) Peroneal tendinitis
  • B) Fifth metatarsal stress fractures
  • C) Sinus tarsiitis
  • D) Ilio-Tibial Band syndrome
Answer: C

       20.   The general rule of days cast immobilized versus days needed for rehabilitation are:
  • A) 1:1
  • B) 1:2
  • C) 1:3
  • D) 1:4
Answer: B


No comments:

Post a Comment

Thank you very much for leaving a comment. Due to my time restraints, some comments may not be answered.I will answer questions that I feel will help the community as a whole.. I can only answer medical questions in a general form. No specific answers can be given. Please consult a podiatrist, therapist, orthopedist, or sports medicine physician in your area for specific questions.